Wensen voor het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is van start gegaan. Bij uitstek de tijd om plannen te maken en wensen uiteen te zetten voor 2015 en de toekomst. Terugblikken op een inspirerend jaar en vooruitblikken op wat er nog komen gaat.

Het jaar 2014
Afgelopen jaar was een indrukwekkend jaar. Een jaar waarin veel aandacht is besteed aan de positie van kinderen in een scheidingssituatie, waaronder een vechtscheiding. Zo is het rapport van de Kinderombudsman ‘Vechtende ouders het kind in de knel’ gepubliceerd, is er media aandacht geweest rondom het fenomeen vechtscheiding, is er een brief naar de Tweede Kamer gegaan omtrent de te hanteren definitie van een vechtscheiding, zijn er nieuwe boeken uitgegeven om de positie van kinderen in een scheidingssituatie te belichten, hebben er bijeenkomsten plaatsgevonden en zijn er talloze krachtige samenwerkingsverbanden tot stand gekomen om kinderen ondersteuning te bieden wanneer zij in de knel zijn geraakt door de scheiding van hun ouders. Een jaar waarin volop is geïnvesteerd en geoogst zodat komend jaar krachtige stappen kunnen worden gezet.

Wensen voor 2015
Het nieuwe jaar staat in het teken van de decentralisatie. Dit betekent dat Gemeenten verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg en de ondersteuning van jongeren in probleemsituaties. Een verandering die de nodige impact zal hebben.
KidsInbetween wil samen met haar samenwerkingspartners eens te meer laten zien dat Gemeenten er niet alleen voor staan en dat er talrijke professionals zijn die op een laagdrempelige manier ondersteuning kunnen bieden daar waar het kinderen in een scheidingssituatie betreft. In een vroegtijdig stadium zodat het probleem direct bij de wortel kan worden aangepakt. Krachtige initiatieven zijn reeds opgezet om kinderen een plek te bieden waar zij zichzelf kunnen zijn en waar zij hun stem kunnen laten horen. En nieuwe initiatieven zijn in de maak. Initiatieven die ingezet kunnen worden in de leefomgeving van kinderen en ontzettend belangrijk zijn om bij te dragen aan de zorgeloze toekomst van kinderen.

KidsInbetween zal zich in 2015 eens te meer inzetten om de stem van het kind kracht bij te zetten. Dit om de puurheid van kinderen zo lang mogelijk in tact te houden. Iets dat ieder kind verdient. De stem van het kind is uiteindelijk de sleutel naar de onbezorgde toekomst van het kind. Volgend jaar zouden daarom nog meer dan voorheen kinderen centraal moeten komen te staan; hun wensen, hun rechten, hun jeugd en vooral hun toekomst.

Door: Marieke Lips
Deze column is ook te lezen op Stichting Ouders uit elkaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.